zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

29.12.2009 - Združeni arabski emirati so izbrali Korejo

Po 20 milijard dolarjev vrednem naročilu bo Korea Electric Power Company (Kepco) zagotovil vsa dela in podporo ter v ZAE zgradil štiri, v Južni Koreji razvite, APR1400 reaktorje. Skupina južnokorejskih podjetij bo prevzela vlogo dobave in tehnične podpore; med njimi je Korea Hydro and Nuclear Power (KHNP), ki bo sodelovala pri razvoju novih reakotrjev.

»To je partnerstvo, ki bo trajalo 100 let«, je dejal Khaldon al Murabak, predsednik Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC), opisujoč južno korejski konzorcij kot najustreznejšega za ambicije ZER.

Prvi od 1400 MWe reaktorjev bo pripravljen leta 2017, ostali pa mu bodo sledili leta 2020. Zaenkrat še niso izbrali lokacij novih reaktorjev, je pa Emirates Nucelar Energy Corporation (Enec) trenutno v napredni fazi evalvacije števila potenicalnih lokacij za jedrske elektrarne v vseh regijah ZAE.

Poleg tega se pričakuje, da bo prišlo ob prihodnji razširitvi civilnih jedrskih elektrarn v ZAE, do izdelave novih enot poleg že omenjenih štiri. Domače povpraševanje po električni energiji naj bi z današnjih 16 GWe naraslo na 40 GWe leta 2020. Leta 2008 je ZAE spoznala, da bi bilo samo z uporabo zemeljskega plina nemogoče pokriti naraščujoče povpraševanje, večja poraba premoga in nafte pa bi bila okoljsko
nesprejemljiva. Obnovljivi viri energije bi pokrili le nekaj odstotkov povpraševanja.


APR1400 je predstavnik napredne III. generacije tlačnovodnih reaktorjev z izvorom v modelu CE sistem 80 +. Ponuja izboljšano varnost pred potresnimi sunki in obratovalno dobo 60-ih let. Razvit je bil s strani Korea Engineering Company (Kopec) in proizvaja 1400 MWe.
Predviden čas izgradnje naj bi bil 48 mesecev, kar je malo manj od 51 mesecev, zahtevanih za izgradnjo prvih dveh Shin-Kori 3 in 4, ki služita Združenim arabskim emiratom kot referenčna modela. Glavni proizvajalec je Doosan.


Preko uradne tiskovne agencije WAM posredovana ENEC-ova odločitev je pojasnila, da pogodba vsebuje ukrepe, ki znižujejo tveganja projekta in dovoljujejo ZAE, da sami oblikujejo svojo jedrsko industijo na podlagi te, ki jo je razvila Južna Koreja. Soočena z omejenimi viri in naraščajočim povpraševanjem po energiji, je Južna Koreja v poznih 70-ih uvozila Westinghousov sistem-80 tlačnovodnih reaktorjev. Pogodba je vsebovala pogoje, ki so Kepcu dovoljevali razvoj lastnih različic tlačnovodnih reaktorjev, kot je npr. APR1400. Danes Južna Koreja poseduje celoten jedrski dizajn, proizvodjo in sposobnost izgradnje; vse skupaj pa je podprto tudi s strani velikega števila usposobljenega kadra. Jedrska tehnologija bo do leta 2050 pokrila kar 55% potreb po energiji v Južni Koreji.

Konzorcij

Kepco bo prevzel celoten obseg del in storitev, vključujoč inženiring, dobavo, izgradnjo, jedrsko gorivo ter operativno in vzdrževalno podporo. Pri tem ga bodo podprle njegove lastne podružnice in ostale članice konzorcija: Samsung, Hyundai, Doosan Heavy Industries.

Korea Hydro and Nuclear power (KHNP) bo igral ključno vlogo pri inženiringu, dobavi; bo tudi gradbeni izvajalec in operater. Korea Power Engineering (Kopec) bo priskrbel dizajn jedrske elektrarne. Korea
Nuclear Fuel (KNF) bo poskrbel za gorivo, medtem ko bo Korea Plant Service and Engineering Co., Ltd. (KPS) vključen v vzdrževanje objekta.

Druga ne korejska podjetja vključena v skupino Kepco so Westinghouse iz ZDA ter njegov lastnik,Toshiba z Japonske.

ENEC je izpostavil, da nadaljuje z vzpostavljanjem stikov z drugimi podjetji, saj išče možnosti sodelovanja tudi na področjih izven okvirja primarne pogodbe. Ta področja so dolgoročna dobava goriva, skupne investicije, usposabljanje in izobraževanje.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle