zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

11.1.2010 - Gradnja še ene jedrske elektrarne na Kitajskem


Ploščada z žerjavi za vlivanje betona ob slovesnosti

Reaktor se je pridružil dvema, ki sta v Ningde že v izgradnji.

Ob nagovoru je generalni direktor Ningde Nuclear Power Company, Li Yinong, 500 ljudem, prisotnim na slovesnosti, dejal, da se bodo z uporabo jedrske elektrarne izzognili sežiganju 12 milijonov ton premoga na letni ravni. Poudaril je, da bodo v primerjavi z uporabo fosilnih goriv prihranili 27 ton izpustov ogljikovega dioksida.

Lijevo podjetje bo izgradnjo nadzorovalo, kasneje pa tudi upravljalo z elektrarno. 51 % delež elektrarne pripada China Guadong Nuclear Power Company (CGNPC), ostalo pa Datang International Power Generation in Fujian Coal Group.

Vse štiri enote v Ningde so tlačnovodni reaktorji CPR1000 dizajna, ki prozvajajo 1080 MWe. Delo na prvi enoti se je začelo februarja 2008 in je sedaj na točki namestitve zadrževalnega hrama. Delo na drugi enoti se je začelo novembra 2008, trenutno pa je na vrhuncu izgradnje. Četrto enoto naj bi začeli graditi v sredini letošnjega julija. Novi reaktorji bodo v omrežje priključeni med letoma 2012 in 2015.

V drugi fazi izgradnje naj bi elektrarni dodali še dva reaktorja, kar bo pomenilo končno število šestih reaktorjev na tej lokaciji, ki se razteza na treh otokih v bližini mesta Fuding v provinci Fujang.

CGNPC sporoča, da so kitajska prizadevanja za lokalizacijo jedrske tehnologije s tem projektom dosegla nov vrhunec. 80 % vseh komponent za Ningde 3 naj bi prispevala kitajska podjetja, med tem pa prvič tudi celoten digitalni nadzorni sistem.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle