zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

29.1.2010 - Švedski jedski klobčič se je začel odvijati

Srečanje v Stockholmu je 21. januarja organizirala energetska služba za raziskave, Elforsk. Omenjena organizacija je eden izmed glavnih akterjev v novih okoliščinah za švedsko jedrsko energijo.

Za pregled jedrske zakonodaje je bil zadolžen pravni strokovnjak Ingvar Persson. Njegova naloga je tudi, da predlaga novo formulacijo besedila, ki bi dovoljevala gradnjo novih reaktorjev; leta 1980 so se namreč Švedi na referendumu odločili proti gradnji novih jedrskih elektrarn. Persson je prav tako zadolžen za pregled jedrske odgovornosti na Švedskem, kar bo verjetno privedlo do ugotovitve, da v primeru jedrske nesreče odgovornost leži na lastnikih jedrskih elektrarn. Pričakuje se, da bo 22. marca švedska vlada predlagala pravne spremembe z namenom uveljavitve nove zakonodaje do 1. julija.

Vzporedno delo že poteka v švedskem upravnem organu (Swedish Radiation Safety Authority, SSM), ki je ta mesec že začel z delom na predlogu za postopek licenciranja novih reaktorjev. Vodja SSM, Fredirk Hassel, je dejal, da bi bil lahko sistem pripravljen na predložitev vladi do februarja 2011, spomladi 2013 pa bi že lahko pregledovali prve vloge. Opozoril je, da bo priprava predloga zahtevala dodatno finančno podporo s stani vlade in dodatni kader (60 ljudi).

Ti koraki so posledica lanskoletnih sprememb na področju jedrske politike, ki so bile odgovor na podnebne spremembe. »Podnebno vprašanje je trenutno v središču pozornosti« je februarja 2009 izjavila koalicijska vlada, »zato bo jedrska energija v bližnji prihodnosti ostala pomemben del proizvodnje električne energije na Švedskem«. Ta izjava je bila znanilec začetka konca stare politike.

Hans Blix, bivši generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo, je na seminarju dejal: »Na Švedsem potrebujemo nove reaktorje. O tem sem absolutno prepričan.« Blix je spomnil na velike dobičke, ki jih Francija pridobiva z izvozom električne energije v sosednje države; v te, ki so se odrekle nadaljnjemu podpiranju jedrske tehnologije (Italija, Nemčija, Belgija in Španija). Dejal je, da bi tudi Švedska lahko postala regionalni izvoznik energije, kar bi za državo pomenilo nova sredstva, pa tudi zmanjšanje izpustov v Nemčiji in na Danskem.

Švedska že danes koristi jedrsko energijo iz 10 reaktorjev, kar predstavlja 40 % vse električne energije proizvedene v državi. Še večji delež predstavljajo hidroelektrarne, medtem ko fosilna goriva predstavljalo zelo majhen delež proizvodnje. S prepovedjo gradnje novih reaktorjev so se operaterji osredotočili na izboljšanje delovanja in podaljševanje življenjske dobe obstoječih reaktorjev, kar pa bo lahko pripomoglo tudi k presežku proizvedene energije v novih reaktorjih.

Nov reaktor v Oskarshamn bi lahko bil eden izmed novih objektov, s čimer se strinja tudi lokalni župan Peter Wretlund. Lennart Fredenberg iz Oskarshamna, lastnik E.ON, je previdnejši. Rekel je, da bi bila izgradnja nove enote le ena izmed možnosti za nadomestitev Oskarshamna 1, ki je s svojim obratovanjem začel leta 1972 in je najstarejši reaktor na Švedskem. Švedski reaktorji lahko obratujejo dokler izpolnjujejo varnostne zahteve; politika E.ON je, da stalno modernizira svoje reaktorje, dokler se to z ekonomskega vidika še splača. Trenutno je večji del E.ON-ove pozornosti usmerjene na finski projekt Fennovoima, ki je že pripravljen na predložitev vladi v odločanje.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle