zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

11.2.2010 - Ocenjevanje primernosti dveh reaktorjev se nadaljuje

V svojem zadnjem obvestilu prejšnji teden je Health and Safety Executive (HSE) sporočil, da »GDA proces poteka uspešno, čeprav ostaja odprtih še dosti tehničnih vprašanj, za razrešitev katerih bodo potrebne dodatne informacije« s strani Areve in Westinghousa.

»Z ocenjevanjem hitro napredujemo. V prvi polovici leta 2010 pričakujemo povečanje interakcij na tehničnem področju,« je komentiral regulator. Navkljub številčnemu osebju pa HSE nima primernega kadra, ki bi izvedel analize v okviru 4. stopnje ocenjevanja dizajnov dveh reaktorjev. HSE bo se bo moral zato po pomoč obrniti na druga podjetja in organizacije.

Eno izmed teh je tudi tehnično svetovalno podjetje Frazer-Nash , ki jepo pogodbi, vredni 1.8 milijonov £ (2,8 milijonov $), zadolženo za izdajo neodvisnega mnenja glede varnostnih karakteristik dizajnov EPR in AP1000. Frazer-Nash bo v sodelovanju s podjetjem Altran prxis, ki je strokovnjak za sisteme in programsko opremo, neodvisno preučil varnostne karakteristike reaktorjev, kar sodi v 4. stopnjo GDA procesa.

Omenjeni podjetji sta že opravili evalvacijo 3. stopnje GDA procesa. Ta je zajemala tehnično podporo nadzornim in instrumentacijskim vidikom reaktorskih dizajnov, vključujoč varnostne sisteme.

Vprašanja

Ob zaključku 3. stopnje GDA programa novembra lani je regulator izpostavil področja, na katerih bi potreboval dodatne informacije od ponudnikov. Dejal je, da bi morala Areva uporabiti sistem za nadzor vrat kot odgovor na notranja tveganja (kot so požar, izpust pare, napake pri upravljanju s težkimi komponentami), prav tako pa uvesti spremembe pri sistemu insturmentalizacije in nadzora. Po drugi strani pa mora Westinghouse pospešiti svoje odzive na vprašanja glede novih gradbenih tehnik, zunanjih tveganj, človeškega faktorja in novih dizajnov velikih varnostnih ventilov (squib valve).

HSE je dejal, da »bi morali na izpostavljanje določenih zadev gledati kot na dokaz učinkovito delujočega neodvisnega in robustnega nadzornega procesa GDA programa, katerega glavni namen je, da se določena vprašanja naslovi že pred samo izgradnjo reaktorja v državi.

Naslednji mejnik predstavlja začetek posvetovanja z okoljsko agencijo glede okoljskih vidikov izgradnje reaktorja; to naj bi se začelo maja. Vzporedno pa bo HSE nadaljeval z analizami na 4. stopnji.

HSE in Okoljska agencija verjameta, da se bo do junija 2011 GDA program lahko zaključil za oba dizajna rekatorjev.

HSE je komentiral »verjamemo, da bosta oba reaktorja dosegla zadovoljiv napredek pri tehničnih vprašanjih, ki smo jih izpostavili, in bosta s tem postala primerna za Veliko Britanijo.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle