zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

24.2.2010 - Napredek pri razpisu za Temelin 3 in 4

ČEZ je razpis objavil na začetku avgusta 2009. Podjetje je dejalo, da se bo o moči reaktorjev odločilo med potekom javnega razpisa; je pa že določeno, da bosta to tlačnovodna reaktorja tretje generacije. Razpis se je zaključil 30. oktobra.


Jedrska elektrarna Temelin

Po pregledu vlog je ČEZ zaključil, da vsi potencialni dobavitelji izpolnjujejo pogoje in bodo zato vključeni v nadaljni krog izbirnega postopka.

ČEZ identitete ponudnikov ni javno razkril. Češka tiskovna agencija (ČTK) pa poroča, da je ČEZ že prej izjavil, da je prejel vloge vseh tistih ponudnikov, ki so javno svoj interes tudi izrazili. To so bili ruski Atom StroyExport (ASE), v konzorciju s češkim podjetjem Škoda JS in ruskim Gidropressom, francoska AREVA in v ZDA lociran Westinghouse, enota japonske Toshibe.

Westinghouse se je na razpis prijavil s ponudbo, ki temelji na AP1000, ki je v pripravi tudi za ZDA ter že v izgradnji na Kitajskem. ASE je spročil, da njegova ponudba temelji na MIR – 1200 (Modernized International Reactor); to je novo ime za tlačnovodni reaktor tretje generacije, ki ga trenutno gradijo v Leningradu in Novovorenezhu (VVER-1200 V-392M). ASE je dejal, da gre za isti dizajn kot je bil ponujen Finski, Turčiji in je načrtovan za Kaliningrad. Areva se je na razpis prijavila s svojim novim Evolutionary Pressurized Water Reactor (EPR), ki ga trenutno gradijo na Kitajskem, v Franciji in na Finskem, prav tako pa je načrtovan za ZDA in Veliko Britanijo.

Westinghouse je potrdil, da je 18. februarja od ČEZ prejel obvestilo o izpolnjevanju pogojev.
Po poročanju ČTK bo ČEZ pogovore s ponudniki začel maja ter jih pozval k oddaji ponudb v jeseni. Odločitev o izboru ponudnika naj bi bila znana na začetku leta 2012, pogodba pa podpisana spomladi istega leta. ČEZ je že predhodno dejal, da pričakuje, da naj bi administrativni postopki trajali 7 do 8 let, celoten projekt Temelina 3 in 4 pa priližno 15 let.

Najprej so bili za Temelin predvideni štirje tlačnovodni reaktorji ruskega dizajna, vendar so zaradi propada Sovjetske zveze leta 1989 zgradili le dva. To pomeni, da je določena infrastruktura za dva nova reaktorja že na mestu, je dejal ČEZ.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle