zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

16.3.2010 - Študija najprimernejših lokacij jedrskih elektrarn na Poljskem

Komisija strokovnjakov je lokacije ocenjevala na podlagi točkovnega sistema, s katerim so ocenjevali geološke značilnosti, javno mnenje, razpoložljivost potencialne hladilne vode in električnega omrežja.

Verjetno ni presenetljivo, da je bila lokacija, ki je prejela najboljše ocene, že predhodno določena kot najverjetnejša kandidatka. Zarnowiec , mesto na severni obali, 40 km oddaljeno od Gdanska, kjer so že v 80ih načrtovali zgraditi dva reaktorja, je prejel 65,6 točk, kar ga je postavilo na prvo mesto na listi 27 preučenih lokacij.


Minister za gospodarstvo Waldemar Pawlak (v sredini levo) in namestnica premierja Hanna Trojanowska (v sredini desno)

Rezultati so bili objavljeni v torek, 16. marca 2010, dopoldne s strani Hanne Trojanowske, predstavnice vlade za jedrsko energijo. Štiri stopenjski načrt za uvedbo jedrske energije na Poljskem predvideva sprejetje ustrezne zakonodaje do 2010; prostorske, tehnološke in gradbene dogovore v obdobju od 2011 do 2013; tehnološke načrte in dela na lokaciji v letih 2014 in 2015 ter izgradnjo med leti 2016 in 2020.

Poljska trenutno 90 % svoje električne energije proizvede s sežiganjem premoga; po predvidevanjih pa naj bi se povpraševanje po elektriki do leta 2025 celo podvojilo. Vlada načrtuje, da bi z jedrsko tehnologijo do leta 2030 proizvajali 10 % vse električne energije na Poljskem.

Odločitev o izbranih lokacijah novih jedrskih elektrarn ostaja v rokah Polske grupe Energetyczne (PGE), ki bo postala 51 % lastnik vsake nove elektrarne. To podjetje, največje energetsko podjetje na Poljskem, je že dejalo, da bi rado zgradilo dve jedrski elektrarni z močjo 3000 MWe, in sicer eno na severu države in eno na vzhodu.

Zarnowiec se pojavlja kot najresnejša kandidatka za severno lokacijo, poleg nje pa se omenja tudi tretje uvrščeni Kopan, ki leži 100 km stran ob baltiški obali. Obe mesti ležita ob obali, v njuni bližini pa se nahajajo tudi območja z jezeri.

Najboljše uvrščena lokacija na vzhodu države je bilo četrtouvrščeno Nowe Miasto ob reki Soni, 50 km severo zahodno od Varšave.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle