zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

17.3.2010 - Večina Švedov podpira jedrsko energijo

Za Skogen, Kemin, Gruvorna och Stålet (SKGS) , ki predstavlja industrije z visoko porabo energije (gozdno in kemično industrijo ter rudarstvo in proizvodnjo jekla), je raziskavo izvedel inštitut za javno mnenje TNS Sifo. Med 16. in 24. februarjem je TNS Sifo intervjuval 1500 odraslih Švedov.

Raziskava je pokazala, da 52 % podpira nadaljnjo uporabo jedrske energije, 30 % podpira nadomestitev trenutnih reaktorjev z novimi, ko bi se predvidena življenjska doba prvih zaključila, 22 % pa jih meni, da bi bilo potrebno zgraditi tudi dodatne reaktorje.

Vendar je raziskava javnega mnenja pokazala tudi, da 45 % Švedov podpira postopno opuščanje jedrske energije , 9 % pa jih celo meni, da bi morali jedrske elektrarne nemudoma zapreti. 37 % jih meni, da se obstoječih reaktorjev ne bi smelo nadomestiti z novimi.

Predsednik SKGS je komentiral: »Čeprav je bila raziskava izvedena v času največjih izzivov za jedrsko energijo zaradi prekinitev in visokih cen za energijo, je podpora jedrski energiji še vedno visoka.« Dodal je, da bi bilo »v običajnih okoliščinah logično pričakovati še večjo podporo.«

Ko so intervjuvance vprašali, kateri vir energije bi bil najboljši tako za zaposlovanje kot za okolje, je bila jedrska energija z 26 % najbolj pogosto izbran odgovor, sledila ji je vetrna energija z 21 %, vodna energija z 18 %, sončna energija z 14 % ter biogoriva z 12 %.

»Z vladnim predlogom za vključitev desetih novih reaktorjev, ki bi nadomestili deset starih, ter s predlogom za sočasno vlaganje v dodatne vire energije, bi morali težiti k ustvarjanju državne enotnosti na področju energetskih politik,« je dejal Eriksson. »Energetska politika je preveč pomembna, zato mora Švedska razvijati, ne zapirati, vse vrste brezogljičnih virov energije, vključujoč jedrsko.«

Švedska se je ne referendumu leta 1980 odločila za prepoved gradnje novih jedrskih enot in za postopno opuščanje jedrske tehnologije. Po prvotnem načrtu naj bi se vse jedrske elektrarne do leta 2010 zaprle. Čeprav sta dva reaktorja v Barsebacku leta 1999 in leta 2005 prenehala z delovanjem, pa ostali reaktorji do danes še vedno obratujejo.

Prejšnji mesec je švedska vlada predložila predlog dopolnitve zakonodaje, ki bi po novem dovoljevala gradnjo novih reaktorjev v državi. Vendar pa ta predlog predvideva le zamenjavo novih reaktorjev s starimi na mestih, kjer jedrske elektrarne že stojijo. Skupno število novih reaktorjev bi bilo omejeno na deset. Švedski parlament mora predlog še sprejeti.

Raziskave javnega mnenja kažejo rast podpore jedrski energiji v zadnjih letih. Raziskava, ki jo je januarja 2008 za časopis Dagens Nyheter izvedel Synovate Temo, je pokazala, da je 48 % Švedov podpiralo gradnjo novih reaktorjev, 39 % jih je bilo proti, 13 % pa neopredeljenih.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle