zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

29.3.2010 - Zelena luč za banko jedrskega goriva

Nadzor in hranjenje 120 tonske zaloge bosta zagotovljena s strani Rusije oz. s strani novo ustanovljenega International Enrichment Centre v Angrasku. IAEA poroča, da je vrednost zaloge urana približno 250 milijonov $.


Generalni direktor IAEA, Yukiya Amano, in vodja Rosatoma, Sergey Kiriyenko.

Glavni namen banke urana je, da bi lahko katerakoli država članica IAEA, v primeru prekinitve preskrbe iz običajnih virov, in ne zaradi tehničnih ali komercilanih razlogov, koristila to zalogo urana. Drugače povedano, nobena država, ki uporablja jedrsko energijo na miroljuben način in izpoljnuje obveznosti do mednarodne skupnosti, ki jih nalaga članstvo v IAEA, ne bo trpela prekinitve dobave goriva zaradi političnih vzrokov.

Kakšni natančno naj bi ti politični vzroki bili in kako naj bi banka urana v občutljivih političnih okoliščinah delovala, še ni povsem jasno. Generalni direktor World Nuclear Association in bivši predstavnik ZDA pri IAEA, John Ritch, je dejal: »Kakršnemukoli mehanizmu, ki krepi sistem neširjenja jedrskega orožja, tako jedrska industrija kot vlade po vsem svetu jamčijo podporo.« Hkrati je tudi opomnil, da: »noben zaenkrat še ni pojasnil, kaj se zgodi v primeru, če določeni državi ostale države preprečijo dobavo jedrskega goriva, čeprav omenjena država izpolnjuje vse obveznosti, potem pa se ta država obrne na iste vlade, da ji gorivo zagotovijo preko IAEA.«

Banko urana je svet IAEA odobril lani novembra po predložitvi uradnega predloga s strani Rusije. Rusija je takrat dejala, da je »glavni porok nemotene preskrbe z jedskim gorivom pravilno delujoč trg, kjer tako dobavitelji kot potrošniki izpolnjujejo svoje pogodbene obveznosti.«

120 tonska zaloga zadostuje za dve polnitvi sredice velikega jedrskega reaktorja oz. šest menjav goriva.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle