zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

12.4.2010 - Jedrska industrija si prizadeva za standardizacijo

V prihodnosti bi jedrski projekti veliko prihranili, če bi lahko ugotovitev, da reaktorski dizajn ustreza varnostnim predpisom v eni državi, lahko uporabili tudi v drugi državi brez večjih sprememb dizajna. To bi pomenilo hitrejšo in cenejšo izgradnjo prav tako pa tudi večjo varnost.

World Nuclear Association (WNA) je leta 2007 ustanovila posebno delovno skupino, ki se posveča tej temi. Nekaj pomembnejših članov WNA jamči aktivno sodelovanje pri iniciativah. To prisego vključuje pismo WNA, ki so ga podpisali predstavniki ponudnikov reaktorjev in ga poslali Mednarodni agenciji za atomsko energijo (IAEA), Nuclear Energy Agency OECD, European Nuclear Safety Group (ENSREG) in

The World Organization of Nuclear Operators (WANO). Eden izmed ključnih prejemnikov je bil Multinational Design Evaluation Program (MDEP), v okviru katere se je deset nacionalnih upravnih organov osredotočilo na ta cilj.

Pismo WNA navaja, da je stalni napredek pri doseganju večje standardizacije reaktorskih dizajnov »nujen, če želi svet z izkoriščanjem polnega potenciala jedrske energije doseči uspeh.«

Podjetja so dejala, da bodo »nudila vsa potrebna sredstva« za delovanje delovne skupine WNA, s čimer bo omogočeno »njeno aktivno in učinkovito sodelovanje v tem procesu«. Delovna skupina sliši na ime CORDEL, kar je akronim za Cooperation in Reactor Design Evaluation & Licensing. CORDEL je za doseganje standardizacije predlagal tri stopenjski proces, ki bi se začel z odobritvijo revizijskih podatkov, zaključil pa z mednarodno potrjenim veljavnim dizajnom.

Delovna skupina je obljubila, da bo pospešila sodelovanje in izmenjavo izkušenj na vseh stopnjah jedrske izgradnje; delila izkušnje z mednarodnimi nadzornimi iniciativami, še posebej z MDEP; in prispevala k sodelovanju med upravnimi organi na področju standardizacije dizajnov in harmonizacije nacionalnih nadzornih režimov.

Direktor WNA je poudaril pomen skupnih prizadevanj industrije: »Standardizacija reaktorskih dizajnov bo mogoča le z aktivno spodbudo in strokovnim znanjem glavnih jedrskih podjetij skupaj. Danes je za to delo zadolžen CORDEL. Prizadevanja WNA vidimo kot zgled za kolektivno akcijo industrij pri oblikovanju prihodnosti civilne jedrske energije.«

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle