zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

21.4.2010 - Finska vlada izbrala dve izmed treh vlog za novo jedrsko elektrarno

Dva »srečneža« sta Teollisuuden Voima Oyj (TVO) in Fennovoima Oyj, medtem ko je bil Fortum z odločitvijo razočaran, rekoč, da bi bil njihov načrt za razširitev Loviise »definitivno najboljša odočitev za celotno finsko družbo.«

Po finski zakonodaji je za izgradnjo novega jedrskega reaktorja potrebno mnenje vlade, ki mora biti kasneje potrjeno tudi s strani parlamenta. To se pred začetkom maja verjetno ne bo zgodilo, vsekakor pa je malo verjetno, da bi se parlament ne strinjal z odločitvijo vlade. Končna odločitev glede izgradnje vključuje torej TVO in Fennovoimo.


Izgled potencialne jedrske elektrarne v Simu (Slika: Fennovoima)

TVO se je hitro odzval s pozitivno izjavo: »Organizacija in vse kar spada k izvršitvi projekta je že na mestu. Z izgradnjo lahko začnemo brez težav, kot tudi z nadaljevanjem projekta Olkiluoto 3.«

Olkiluoto 3 je tlačnovodni reaktor z močjo 1600 MWe, ki je v izgradnji ob dveh vrelnih rekatorjih z močjo 860 MWe iz let 1979 in 1980. V Olkiluoto 3 pojekt je vključenih približno 4000 delavcev. Prvotno je bil začetek obratovanja določen za leto 20009, vendar je bil kasneje premaknjen na leto 2012.

Glede dizajna Olkiluota 4 se še niso odločili, vendar naj bi imel moč med 1000 in 1800 MWe. TVO je dejal, da bo altrenative za dizajn peručil skupaj s ponudniki in drugimi podjetji, ki bi lahko bili vključeni v izgradnjo.

Fennovoima trenutno vodi izgradnjo na dveh lokacijah: Pyhäjoki in Simo, oba na severu države. Fennovoima je pozdravila odločitev vlade, ni pa določila svojih naslednjih korakov. Podjetje ima 64 delničarjev, ki jih vodi Eon z 34 % deležem, in bi rado razvilo jedrski projekt z močjo 1500 do 2500 MWe.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle