zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

30.4.2010 - Evropejci zadovoljni z jedrsko varnostjo

Evropska komisija je predstavila 168 strani dolg dokument z naslovom »Evropejci in jedrska varnost«, s katerim objavlja rezultate raziskave, ki je potekala spetembra in oktobra 2009 in v kateri je sodelovalo 26.470 evropskih državljanov iz 27 držav članic EU.

59 % anketiranih Evropejcev verjame v varno upravljanje jedskih elektrarn, vendar velik del anketirancev meni, da so tveganja povezana z jedrsko energijo podcenjena. Kot največji tveganji sta bili izpostavljeni možnost napada teroristov na jedrske elektrarne in upravljanje z radioaktivnimi odpadki . Kar 82 % anketirancev se je strinjalo, da bi bilo potrebno upravljanje z radioaktivnimi odpadki urejati na evropski ravni.

Večina anketirancev jedrsko energijo vidi kot sredstvo zmanjševanja odvisnosti od uvožene energije, zagotavljanja bolj stabilnih in konkurenčnih cen energije ter omejitve podnebih sprememb. Pravzaprav 17 % Evropejcev meni, da bi se moral delež proizvodnje električne energije s strani jedrskih elektratrn povečati (leta 2006 je bilo takega mnenja 14 % anketirancev), 39 % pa jih je mnenja, da bi moral jedrski delež proizvodnje ostati na trenutni ravni. Še vedno pa je 34 % takih, ki menijo, da bi se moral jedrski delež proizvodnje zmanjšati (leta 2006 je bilo takega mnenja 39 % anketirancev).

Poznavanje vodi v strinjanje?

Poročilo prinaša podrobno analizo, upoštevajoč demografske in geografske vplive, prav tako pa preučuje poznavanje jedrske energije med populacijo. Ni presenetljivo, da je bil odnos do jedrske energije in varnosti bolj pozitiven v tistih državah, ki jedrske elektrarne že imajo. Po drugi strani pa veliko Evropejcev meni , da ne dobivajo zadostnih informacij o jedrski energiji, še posebej kar se tiče jedrskih odpadkov. Primerljiva večina je tudi mnenja, da šole otrokom ne nudijo zadovoljivega znanja o energiji in jedrski tematiki.

Množični mediji so se izkazali za glavni vir informacij o jedrskih tematikah. 72 % anketirancev pravi, da je njihov glavni vir informacij televizija, za 40 % so to tiskani mediji, za 27 % pa internet. Najbolj verodostojni vir informacij so za Evropejce znanstveniki, državni organi za jedrsko varnost in mednarodne organizacije kot je Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

Generalni direktor European nuclear industry trade association Foratom, Santiago San Antonio, je dejal, da je jedrska industrija zadolžena za izboljšanje znanja Evropejcev o jedrski energij. »Izkušnje kažejo, da boljše poznavanje jedrske energije prinaša tudi večje strinjanje z njo.« Prizadevanja industrije vključuje ozaveščanje javnosti o obstoječih rešitvah glede varnega in učinkovitega upravljanja z radioaktivnimi odpadki, kar se v nekaterih državah že izvaja. Z ozirom na poročilo Europasa je dejal: »Iz te raziskave je jasno, da javna podpora jedrske energije stalno narašča.«

Evropski komisar za energijo Günther Oettinger je dejal, da Evropejci delijo podobne skrbi, ne glede na to ali prihajajo iz držav z jedrsko energijo ali ne. »Te skrbi moramo obravnavati z vso resnostjo in zagotoviti, da se jedrski odpadki za dobro naših ljudi in okolja odlagajo varno.«

Vir: WNN


Poročilo Eurobarometra Europeans and Nuclear  Safety si lahko preberete tukaj


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle