zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

8.6.2010 - GdF Suez in EOn partnerstvo v Italiji

Francoski GdF Suez in nemški EOn sta se dogovorila, da raziščeta potencial v italijanskem jedrskem energetskem sektorju. Družbi sta v ta namen podpisali pogodbeno listino (MoU) osredujoč se na sedanji razvijajoči se trg za novo jedrsko energijo v državi.

EOn in GDF Suez sta poudarila pregled vseh ključnih vprašanj povezanimi z naložbami v jedrske elektrarne, tj. tehnologijo, lokacijo in partnerstvo. Ravno tako se bodo pričeli dialogi z nacionalno in lokalno oblastjo pri uveljavljanju mehanizmov za stabilno, jasno in predvidljivo upravno okolje.

V skupni izjavi sta EOn in GdF Suez poudarila: »S tem sporazumom se bo italijanska nova jedrska pridobitev koristila s podporo dveh velikih družb, katerim botruje širok spekter izkušenj v operacijskem vodenju nuklearnih jedrskih elektrarn, kapital, znanje, da omogočijo nove jedrske elektrarne.«

EOn in GdF Suez sta tako kot pri ostalih jedrskih projektih naklonjena močnemu sodelovanju z lokalnimi storitvami, ponudniki ter tudi z velikimi porabniki v Italiji.

Klaus Schäfer, direktor družbe EOn v Italiji je dejal: »Jedrska energija je ena od poti za Italijo k rebalansu energije za obdobje naslednjih petnajst let, zagotavljajoč varnost dobave, zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida in zagotavljanje energije po konkurenčnih cenah. Vpeljava nove jedrske energije in vzporedna uporaba čistejših fosilnih goriv, obnovljiva in energetska učinkovitost, predstavlja ključne parametre za prihodnost.«

Stéphen Brimont, predsednik in direktor družbe GdF Suez Energy Europe je pripomnil: »Pogodbena listina med EOn in GdF Suez je prvi korak k sodelovanju, da predstavimo zgodnji, precejšnji in ključni prispevek za vnovični vstop nuklearne jedrske energije v Italiji.«

Italija je po referendumu v letu 1987 zmanjšala proizvodnjo električne energije v jedrskih elektrarnah, vendar so po novi zakonodaji v letu 2009 pridobivanje energije iz le teh postavili na prvo mesto, ocenjeno, da se do leta 2030 v Italiji 25 % električne energije generira iz nuklearne jedrske elektrarne.

Glavni italijanski proizvajalec električne energije, Enel, je avgusta 2009 sklenil partnerstvo z Elektricité De Francija (EdF) za raziskovanje možnosti izgradnje štirih 1650 MWe EPR v državi. Če se izgradnja izkaže za izvedljivo, bodo v ta namen postavljena ločena podjetja, ki bodo odgovorna za izgradnjo, lastništvo in vodenje novih jedrskih elektrarn.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle