zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

18.6.2010 - Švedska se je ponovno odločila za jedrsko energijo in potrdila zakon o gradnji novih jedrskih enot

Švedski parlament je v četrtek 17.6.2010 postavil nov mejnik v jedrskem svetu, ko je sprejel zakon, ki dovoljuje nadomestitev obstoječih jedrskih elektrarn ob izteku njihovih življenjskih dob z novimi elektrarnami in tako dokončno preklical program opustitve jedrske energije iz leta 1980.

 

Desno-sredinska koalicija je že februarja lani poslala na vlado predlog o spremembi odločbe o postopnem opuščanju jedrskega programa. Po celodnevni obravnavi je bil predlog sprejet z 174 glasovi ZA in 172 glasovi PROTI. Trije člani 349-članskega parlamenta so bili odsotni.

                                          

Četrtkovo glasovanje je pomenilo, da so lahko nove enote zgrajene le na treh obstoječih lokacijah in da novih lokacij ne bodo potrjevali, ter da skupno število reaktorjev v tej skandinavski državi ne sme preseči 10. Odločili so se tudi, da država ne bo subvencionirala izgradnje jedrskih elektrarn in da mora njen lastnik v primeru nezgode sam nositi vso odgovornost.

 

Načrt nadomeščanja jedrskih reaktorjev, kateri vstopi v veljavo 1.1.2011, so podprle štiri stranke vladajoče koalicije, med drugim tudi sredinska stranka, ki je tradicionalno v nasprotju z jedrsko energijo, kar so ji tudi močno očitali na razpravi.

 

Jedrski program je del švedskega vladnega podnebnega programa, kateri določa, da morajo imeti do leta 2020 obnovljivi viri energije 50% delež v celotni proizvodnji energije, da mora biti do leta 2030 švedski vozni park neodvisen od fosilnih goriv in država do leta 2050 ogljično-nevtralna (brez dodatnih količin CO2).

 

 

Vir: http://swedishwire.com/business/5027-sweden-approves-new-nuclear-plant-

 

 

Tomaž Ploj in dr. Tomaž Žagar

 


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle