zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

18.6.2010 - Jedrska energija na svetovnem energetskem zemljevidu

Jedrska energija bi lahko postala enkratni in največji vir električne energije kaže zemljevid, ki so ga danes razkrile medvladne agencije. Industrija pravi, da načrti niso dovolj ambiciozni. 

Zemljevid za potencial jedrske energije v svetu, ki zmanjšuje emisije ogljikovega dioksida za 50% do leta 2050 je bil narejen s strani Mednarodne agencije za energijo na zahtevo osmih industrijsko najbolj razvitih držav (Kanada, Francija, Nemčija, Italija, japonska, Rusija, Velika Britanija in ZDA). Pri izvajanju le-tega je pridobila pomoč agencije OECD in Svetovnega jedrskega združenja (WNA).

 

Naslavljajoč se na trenutna sporna vprašanja upočasnjevanja porasta jedrskih elektrarn, poročilo razpravlja o akciji industrije in vlade, katero je potrebno narediti, da se razreši ta problem. Z nekaterimi vprašanji –npr. z izkušnjami in proizvodnjimi zmogljivostmi - se že ukvarjajo in bi se lahko hitro odzvali na visoko povpraševanje za jedrsko energijo. Ostali izzivi so veliko težji: »Jasna in stabilna politika je obvezna k celotni strategiji za jedrsko energijo in je hkrati prvi pogoj.«

              

Letni energetski sektor redukcije ogljikovega dioksida v scenariju »BLUE map« v letu 2050 v primerjavi z Badelinovim scenarijem v tehnološkem okolju. Jedrski sektor je edini, ki ne potrebuje preboja. (Vir: IEA)

S pravilnimi ukrepi za promocijo stabilne politike in primerne industrijske podlage do leta 2020, bi lahko jedrska energija zrasla do 320% do leta 2050. Doseganje tega bi pomenilo dokončanje 20 velikih reaktorjev na letni ravni, kar pomeni, da bi se število novih jedrskih elektrarn podvojilo do leta 2020, po tem letu pa bi se stopnja rasti nekoliko upočasnila.

 

Združenje IEA je pojasnilo, da je zgornji scenarij zasnovan na predpostavki določenih »omejitev na hitrost, s katero se jedrska zmogljivost zna razviti.« Visok jedrski scenarij, kateri v akcijskem načrtu ni podrobno raziskan, predstavlja 38 % delež jedrske energije s celotno proizvodnjo zmogljivostjo 1900 MWe. Ta raven jedrske energije bi še zmanjšala emisije ter prispevala k 11% zmanjšanju cen. »Širjenje jedrske energije je zatorej bistven sestavni del uspešne strategije k doseganju precejšnjega zmanjševanja emisij, ki prispevajo k globalnemu segrevanju.«

 

Direktor WNA, John Ritch, je pozitivno sprejel jedrsko napoved in dopolnil, da je še vedno preveč previdna. Poudaril je skupne smernice WNA in IEA, in sicer v izražanju pomembnosti, da se vlade združijo v jasno in neizpodbitno podporo jedrski energiji, v smislu glavnega svetovnega vira čiste energije. Dodal je tudi:« Naš svet potrebuje drzno in jasno vizijo v jedrski prihodnosti.«

 

Akcijski načrt je pozval vlade, da vodijo javnost k razpravi o jedrski energiji, da umesti prave predpise in oplemeniti finančno podporo (kot so garancije za posojilo), medtem ko je bilo jedrski industriji rečeno, da nadaljuje z vodenjem obstoječih jedrskih elektrarn na najvišjem nivoju varnosti in učinkovitosti.

 

Reaktorski proizvajalci si morajo prizadevati za vsak potreben korak k standarizaciji sedanje generacijske zasnove, da bodo novi reaktorji rutinsko zgrajeni pravočasno in v okviru proračuna do leta 2020. Proizvajalci morajo ravno tako nadgraditi oskrbovalno mrežo in podjetja, ki oskrbujejo z jedrskim gorivom se bodo morala pripraviti na veliko povečanje proizvodnje v obdobju od 2015 do 2020. Dobro sodelovanje z vladno raziskovalni telesi bi pripomoglo k vzpostavitvi IV. generacije reaktorjev, ki naj bi prišla na trg okoli leta 2030.

 

VIR: WNN

 


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle