zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

13.8.2010 - Raziskava javnega mnenja na Finskem je pokazala nadaljnjo podporo jedrski energiji

Raziskava javnega mnenja o odnosu do jedrske energije je pokazala, da večji delež prebivalcev Finske podpira nadaljnjo uporabo jedrske energije v državi. Anketa je zadnja v nizu, ki se na letni ravni vodi že od leta 1983.

Skupno 1378 odraslih je med 20. oktobrom 2009 in 7. januarjem 2010 pisno odgovarjalo na javnomnenjsko raziskavo. Raziskava je bila izvedena za Fortum in Teollisuuden Voima Oyj (TVO) s strani Yhdyskuntatutkimus in AF-Consult. Poročilo o rezultatih javnomnenjske raziskave je bilo v mesecu juniju predano organizaciji Fortum-u in TVO. Izsledke raziskave je objavila finska energetska industrija (Energiateollisuus, ET).

Malo več kot 44% anketirancev je naklonjenih povečanju uporabe jedrske energije in malo več kot četrtina (26%) se nagibajo k zmanjšanju le-te.

Ozirajoč se na poročilo: »V praksi so drugi energijski viri, njihove prednosti in slabosti, kot tudi razvoj energetskega sistema, vedno ocenjeni v odnosu do jedrske energijske alternative." V poročilu je tudi navedeno: »Čas je bil naklonjen jedrski energiji; glavni poudarek nasprotujočih sil ne temelji na odklonilnem odnosu do jedrske energije, ampak na zmanjšanju novih enot.«

Zadnja raziskava je pokazala, da ima 40% izprašanih pozitiven odnos do izgradnje finskega reaktorja – enota 3 v jedrski elektrarni Olkiluoto.

Anketa je bila izpeljana še v času, ko finski parlament ni podal odločitev o številu gradbenih dovoljenj za izgradnjo novih reaktorjev. Na vprašanje koliko gradbenih dovoljenj naj bi bilo dovoljenih za izgradnjo novih jedrskih elektrarn, je 37% odgovorilo da nič, 20% botruje izgradnji ene, 15% se strinja z izgradnjo dveh, 10% dopušča tri, medtem ko 9% meni, da toliko kolikor je voljnih izvajalcev le-teh.

V mesecu aprilu je finski parlament potrdil izgradnjo dveh novih jedrskih elektrarn.

 

Večina (61%) meni, da je uporaba jedrske energije upravičljiva, ker zmanjšuje odvisnost od nafte in ostalih fosilnih goriv, medtem ko se 23% vprašanih s tem ne strinja. Poročilo navaja: »Okoljski vidik na jedrsko energijo se je izboljšal skozi razpravo o klimatskih spremembah in povečanem negativnem odnosu do fosilnih goriv.«

 

Več kot polovica (57%) Fincev meni, da ima država dobre izkušnje z jedrsko energijo, 12% pa se s tem ne strinja.

VIR: WNN

 


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle