zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

21.9.2010 - Gradnja prve enote AP1000 na svetu poteka po načrtih in brez zamud

Projekt izgradnje prve enote jedrskega reaktorja AP1000 na svetu, kitajski Sanmen 1, je ponovno dosegel začrtan plan izgradnje z montažo tretjega obroča jeklenega plašča zadrževalnega hrama. Dela na Westinghouse - ovem reaktorju tako ponovno potekajo po začrtanem terminskem planu, kljub šest mesečnim zamudam ob koncu lanskega leta.

Obroč, ki tvori del jeklenega plašča, je bil na točno predvideno mesto postavljen 12. septembra. Sestavljen je iz 36 jeklenih plošč debeline 44,5 mm, višina znaša 11,7 m, njegova teža pa presega več kot 500 ton.

Slika 1: Gradbišče jedrske elektrarne Sanmen 1, avg. 2010  (Vir: http://www.smnpc.com.cn)

Trenutno se na lokaciji Sanmen v provinci Zhejiang gradita dve enoti tlačnovodnih reaktorjev tipa AP1000. Sanmen 1 pa hkrati predstavlja tudi vodilno enoto pri gradnji vseh štirih reaktorjev AP1000 na Kitajskem, dve enoti se namreč gradita tudi na lokaciji Haiyang v provinci Shandong. Skupni cilj za začetek obratovanja vseh štirih enot je med novembrom 2013 in marcem 2015.

Slika 2: Sanmen 1 – jedrski otok, avg. 2010  (Vir: http://www.smnpc.com.cn)

Dno jeklenega plašča zadrževalnega hrama za Sanmen 1 je bilo na gradbišče dostavljeno v decembru 2009, kar je šest mesecev za načrtovanim rokom. Vendar pa so se zamude korenito zmanjšale z dostavo drugega jeklenega obroča ob koncu maja 2010, kar pa je bilo doseženo na račun zelo hitrega odziva in učenja vseh udeležencev pri gradnji. Varjenje dna jeklenega plašča zadrževalnega hrama za Haiyang 1 je tako že potekalo v zgradbi načrtovani izključno za izgradnjo enot na lokaciji Haiyang, kar je bistveno skrajšalo čas dobave.

Prišli so do zaključka, da skrajšanje zaostankov in optimizacija gradbenih procesov ne bi bila mogoča brez uporabe modularne gradnje. Modularna gradnja namreč zelo skrajša roke montaže samega objekta zaradi sočasnih aktivnosti pri gradnji, prinaša pa tudi druge pomembne prednosti, kot so zmanjšanje stroškov, zmanjšanje napak pri gradnji in s tem boljšo kvaliteto.

Naslednji pomemben mejnik predviden pri gradnji Sanmen 1 pa je že namestitev reaktorske posode in uparjalnikov, kar naj bi bilo izvedeno v letu 2011.

Vir: WNN

Aleš Kelhar in dr. Robert Bergant


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle