zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

12.11.2010 - Litva v procesu izbiranja vlagateljev

Brez predhodnega razkritja ponudnikov, je litvansko Ministrstvo za energetiko včeraj potrdilo vest, da so pričeli s preučevanjem  ponudb strateških vlagateljev. Istočasno so predloge za sodelovanje predložili tudi »regijski partnerji«.

Cilj projekta je zgraditi novo jedrsko elektrarno Visaginas ob boku že zaprti Ignalia, ki je državo oskrbovala s cca. 70 odstotki vse energije. Visaginas bi lahko z enim ali dvema velikima reaktorjema ter hlajenjem z jezera ali hladilnih stolpov oz. mešanico obeh, sodeč po ocenah okoljskega vpliva, imela skupno električno moč do 3600 MWe.

Z vrnitvijo jedrske energije kot najpomembnejšega dela regijske energetske mešanice, pa bi se morala znatno zmanjšati tudi odvisnost baltskih držav (Litva, Latvija, Estonija) od ruske energetske oskrbe.

V prejšnjih fazah so pozornost projektu namenjale tako Latvija in Estonija, kot tudi Poljska, ki se je kasneje odločila začeti razvijati svoj jedrski program. Prav z namenom upravljanja mnogih interesov je bil ustanovljen holding imenovan Lithuanian Electricity Organization (LEO LT), ki je bil konec leta 2009 razpuščen, Litvi pa je bila zadana naloga, da sestavi novo ekipo vlagateljev. Projektno podjetje za razvoj se imenuje Visaginas Atomic Energy (VAE).

 

V decembru 2009 je bilo izdano povabilo »izkušenemu vlagatelju ali vlagateljem, ki imajo dolgoletne izkušnje v razvijanju zmožnosti nove električne dobe in upravljanju jedrskih elektrarn.« Glavni vlagatelj naj bi bil izbran še do konca tega leta, ključna pogajanja pa se bodo zaključila v letu 2011. Interes litvanske vlade je zadržati 34 odstotni delež Visaginas-a, potencialen večinski delež pa bi pripadel največjemu vlagatelju.

VIR: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle