zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

1.12.2010 - Investitorji projekta Jedrske elektrarne Belene

Skoraj natanko tri leta nazaj se je bolgarsko Nacionalno električno podjetje (Natsionalna Elektricheska Kompania - NEK), po konkurenčnem izboru strinjalo, da skupaj z ruskim AtomStroyExport razvije novo jedrsko elektrarno. Januarja 2008 je sledila pogodba o upravljanju, preskrbovanju in gradnji. NEK in bolgarska vlada sta neuspešno poskušali doseči dogovor z glavnim vlagateljem RWE, po tem, ko so že vzbudili zanimanje pri večjih podjetjih in v Evropi.

 

Novi dogovor daje 51 odstotni delež bolgarskemu NEK-u in 49 odstotni delež ruskemu Rosatomu. Obe strani sta tako zavezani, da poravnata obveznosti in finančni delež v razmerju z njunim deležem v podjetju ter pritegneta ostale investitorje.

 

Sodeč po pogojih iz Sporazuma o sodelovanju, doseženega 30. novembra v Sofiji, bi moralo biti novo podjetje ustanovljeno in registrirano v roku šestih mesecev, gradnja pa naj bi se začela po desetih mesecih – do 30. septembra 2011. Cilj je spraviti prvi reaktor v pogon do leta 2016, drugega pa do leta 2017.

 

Nedenarni vložek

 

Pogoj v Sporazumu o sodelovanju dovoljuje vključitev v projekt tudi vlagateljem, katerih prispevek ne bo direktno finančne narave (nedenaren vložek). Takšno pot je že ubral Fortum iz Finske.

 

Fortum je razglasil svoj Sporazum o sodelovanju z Rosatomom in NEKom, pri čemer bo zagotavljal kompetence v jedrski tehnologiji in varnosti. Zaradi teh storitev je Fortum, ki mu je domača vlada odrekla gradnjo reaktorja na južni finski obali, oznanil, da je z 1 odstotnim deležem projektnega podjetja postal lastnik novega podjetja. Ta delež bi pomenil le 20 MWe, kar pa zadošča za približno 165,000 MWh na leto. Pa vendar si Fortum s tem zagotavlja podrobno informiranje o projektu ter možnost za investicijo v nadaljevanju, ko bodo projektna tveganja manjša.

 

Ideja o nedenarnem investiranju za jedrsko opremo in ponudbo storitev, je nanavadna, vendar ponuja sveže priložnosti za iskanje vlagateljev zunaj običajnih sfer moči in financ. Velik interes projektu izkazuje nemška regija Bavarska,  saj naj bi najverjetneje  Siemens Belene oskrbel z dvema velikima parnima turbinama, generatorjema ter kontrolno opremo, na kar pa namiguje tudi njihovo dolgoročno partnerstvo z Rosatomom.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle