zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

6.12.2010 - Podpisani sporazumi za indijske EPR

Sporazume, ki določajo pogodbene pogoje, industrijsko shemo projekta, razčlembo pooblastil in odgovornosti ter klavzule za ostala partnerstva, sta med tridnevnim delovnim obiskom francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja v Indiji podpisala izvršna direktorica AREVA Anne Lauvergeon in predsednik ter manager NPCIL S.K. Jain.

Areva bo za potrebe obeh EPR, ki predstavljata uvodno serijo šestih enot zgrajenih v Jaitapur v Maharashtri, območje oskrbela z dobavo jedrskih otokov ter ostalimi povezanimi storitvami. Na podlagi študij, ki omogočajo izkopavanje, odobritev indijske Agencije za  jedrsko varnost ter podrobno tehnično konfiguracijo jedrske elektrarne, bodo z deli pričeli v začetku leta 2011.

 

Sporazum o sodelovanju, ki vključuje doživljenjsko oskrbo enot z gorivom ter zagotavlja maksimalno lokalizacijo projekta, je bil med NPCIL in Arevo podpisan v februarju 2009, pred kratkim pa je indijsko Ministrstvo za okolje in gozdove izdalo okoljevarstveno dovoljenje. Gradnja dveh 1700 MWe enot je tako načrtovana v letu 2013, njuno delovanje pa v 2016-2017.

 

Francoski predsedniški obisk v Indiji pa ni zajemal le podpisa dogovorov med Arevo in NPCIL, temveč tudi potrebne medvladne dogovore za področju industrije in znanosti, stvarne pravice, ki omogočajo nadaljevanje projekta ter sporazume o jedrskih raziskavah in razvoju. Multilateralno sodelovanje na tem področju zajema še sporazume o jedrski varnosti in regulaciji, varnosti reaktorjev ter ravnanju z odpadnimi snovmi.

Skupna podpisana deklaracija med Arevo in NPCIL predstavlja nov mejnik ter pripravljenost za nadaljevanje razprav o jedrski obvezi, kar služi kot okvir za sodelovanje med obema državama. Zakon tako v skladu z mednarodnimi standardi določa obveznosti in dolžnosti proizvajalca v primeru jedrske nesreče.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle