zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

21.12.2010 - Novi načrti in partnerji za Fennovoimo

Podjetje ima dovoljenje za izgradnjo nove jedrske elektrarne, v mislih pa ima dve lokaciji na finski zahodni obali – Simo in Pyhajoki. Obe sta se izkazali za ustrezne v smislu okoljskega vpliva, imata pa tudi podporo lokalne skupnosti. Fennovoima načrtuje sprejetje končne odločitve za naslednje leto.

 

S podpisom sporazumov o tehničnem razvoju z Arevo in Toshibo ter njunim EPR in ABWR modelom, je načrtovana tehnologija reaktorjev, ki bodo uporabljeni, storila še korak naprej. Delo bo zagotovilo, da reaktorji izpolnijo tako finske varnostne pogoje kot tudi tehnične zahteve Fennovoima. EPR je že v izgradnji v Olkiluoto za podjetje Teollisuuden Voima Oyj.

  

Fennovoima je imela ves čas v mislih tudi Arevo z reaktorjem Kerena (prej znan kot SWR-1000). Zadnja odločitev naj bi bila sprejeta v letu 2012 po konkurenčnem izboru, ki bo zajemal implementacijo in komercialne zadeve. Čeprav je finska vlada novi jedrski elektrarni že prižgala zeleno luč, glavno upravno oviro predstavlja gradbeno dovoljenje na katerega upajo v letu 2012. Zagon je predviden za leto 2020.

 

Fennovoima, ki sledi finskemu modelu financiranja, je projektno podjetje primarno v lasti proizvajalcev  in dobaviteljev električne energije. Večinski delež ima E.On, tj.34%, preostali delež pa pripada Voimaosakeyhtiö SF, ki pod sabo združuje 69 organizacij. Prejšnji teden se je Voimaosakeyhtiö SF pridružilo sedem novih podjetij. Štiri od njih so javna podjetja na severu Finske (Haukiputaan Sähköosuuskunta, Keminmaan Energia, Raahen Energia and Tornion Energia), dve podjetji sta v zasebni lasti (Lammaisten Energia and Naantalin Energia). Zadnje pa je Talvivaara Mining Company, pomemben električni porabnik v regiji, ki utegne v prihodnosti proizvajati uran kot stranski produkt iz nikljeve in cinkove rude.

 

V podjetju še dodajajo, da bodo vsi delničarji Fennovoime deležni proizvedene električne energije po ceni enaki njihovemu deležu v novi jedrski elektrarni.

 

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle