zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

23.12.2010 - Skupen jedrski projekt za švicarska podjetja

Leta 2007 so Axpo, Centralschweizerische Kraftwerke (CFC) in BKW FMB Energie združili moči s ciljem nadomestiti jedrski elektrarni Beznau in Muhleberg. Leto pozneje sta Axpo in BKW FMB že vložila vlogo za dovoljenje za nadomestke. Alpiq je ta čas pripravil isto vlogo za lokacijo Niederamt.  

 

Vsi trije se sedaj zavzemajo za nadaljnje načrtovanje in izgradnjo dveh novih jedrskih elektrarn, kateri bi nadomestili stare reaktorje ter dolgoročne, skoraj zapadle sporazume o uvozu s Francijo. Swiss Federal Nuclear Safety Inspectorate (ENSI) je novembra odobrila izgradnjo vseh treh novih reaktorjev na omenjenih lokacijah.  

 

V Muhlebergu se trenutno nahaja 306 MWe vrelnovodni reaktor, Beznau pa gosti dva 350 MWe tlačnovodna reaktorja. Prav tako prek 130 km omrežja proizvede 80 MW toplote industriji in gospodinjstvom v 11 mestih. Po zdajšnjih načrtih bi se naj tamkajšnja proizvodnja energije končala v letu 2020. Istočasno bi začeli ukinjati cca. 2000 MWe uvožene jedrske energije iz Francije, zaprla  bi se tudi 355 MWe hidroelektrarna v Mill Mountain. Ta nenadna izguba bi lahko za Švico predstavljala resen okoljski problem.

 

Vse tri projekte bodo omenjena podjetja združila v skupnem podjetju, odločitve o prioritetah pa se bodo sprejemale v kasnejših fazah, kar se zna zgoditi že leta 2012, ko bo vlada odločala o njihovih predlogih. Nova jedrska elektrarna bo imela skupno električno moč do 1600 MWe, tip reaktorja in  njegov dobavitelj, ki za zdaj nista omenjena, pa bosta sprejeta malo pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja. Axpo in BWK sta že leta 2008 namignila, da bi moralo priti do izgradnje dveh identičnih jedrskih elektrarn zadnje generacije ter da bi morali imeti v mislih le enega dobavitelja.

 

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle