zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

27.12.2010 - Vložena vloga za gradnjo jedrske elektrarne v Združenih arabskih emiratih

ENEC (Emirates Nuclear Energy Corporation) je eno leto po tem, ko je za jedrsko elektrarno izbral korejske reaktorje APR-1400, zveznim oblastem za jedrsko upravljanje (Federal Authority for Nuclear Regulation - FANR) predložil preliminarno varnostno poročilo.

V Braki, 52 km iz Ruwaisa, bodo zgrajeni štirje reaktorji APR-1400, vredni 20 milijard ameriških dolarjev z začetkom delovanja med letoma 2017 in 2020. Glede na povečano električno povpraševanje pa obstaja možnost kasnejše izgradnje dodatnih reaktorjev.

 

Jedrska elektrarna v Braki se bo zgledovala po južnokorejskih enotah Shin Kori 3 in 4. Reaktorji bodo pravzaprav enaki, uvedene bodo le dopolnitve potrebne za prilagoditev podnebnim razmeram  v ZAE ter  izrecnim  zahtevam  FANRa.

 

Varnostne poteze

 

Do predložitve je prišlo nekaj dni po tem, ko je FANR podpisal pogodbo z dvema organizacijama za tehnično podporo pri pregledu vloge za Brako. Lightbridge je bil vpleten kot svetovalec v začetnih fazah projekta in pomagal državi angažirati različne akterje. Tehnično podporo bo FANRu nudil konzorcij Riskaudit-IRSN/GRS.

 

ENEC ima za Brako že dovoljenja za priprave, ki niso varnostnega tipa, kot recimo gradnja valobrana ter delno dovoljenje za izdelavo večine komponent v Južni Koreji.

 

Zadostitev vsem pogojem v predloženi vlogi FANRu se bo morala odraziti v izdanem gradbenem dovoljenju. Vendar je za začetek gradnje jedrske elektrarne potrebno pridobiti še dovoljenje  Okoljske agencije ZAE, kateri je bila prav tako predložena vloga.

 

Znana je že zasedba Komisije za oceno jedrske varnosti na čelu z nekdanjim predsednikom ameriške Jedrske upravne komisije Dale Klein, katere naloga bo preveriti varnost in učinkovitost začetnega programa. 

 

 

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle