zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

14.2.2011 - Lokalni volivci so za novo jedrsko elektrarno v Švici

Prebivalci švicarskega kantona Bern, so v lokalnem referendumu izrazili podporo gradnji nove jedrske elektrarne pri Mühlebergu. V Nidwaldenu pa so prebivalci izglasovali svoje nasprotovanje odlagališču radioaktivnih odpadkov.

Nekaj več kot 51% volivcev Bernskega kantona se je odločilo za podporo gradnje nove jedrske elektrarne, ki bo nadomestila staro vrelno-vodno elektrarno moči 372 MWe. Ta je namreč aktivna že od leta 1971 in bo predvidoma zaustavljena leta 2022. Referenduma se je udeležila dobra polovica upravičenih volivcev.

Podjetji Axpo Group in BKW FMB Energie sta vložila decembra 2008 vlogo za dovoljenje za novi jedrski enoti v Beznau in Mühlebergu. Kasneje leta 2010 pa sta omenjeni podjetji formalno združili moči s podjetjem Alpiq, da bi skupaj delali na projektih razvoja  novih jedrskih elektrarn v Švici. Kantonski referendum je del postopka posvetovanja vloge za dovoljenje in ni zavezujoč, vendar je vseeno pokazatelj verjetne javne podpore zamenjavi stare elektrarne.

BKW je pozdravil novico o izidu volitev. Na tiskovni konferenci so izjavili da bo glas volivcev dodatno okrepil težnjo po sodelovanju in dialogu s skupnostjo v Mühlebergu in sosednjimi skupnostmi.

Celoten referendum o projektu bo sklican kasneje, kot del postopka pregleda prošnje.

Nidwalden pravi ne

Na drugem koncu je skoraj 80% volivcev v okrajnem referendumu v Nidwaldenu, nasprotovalo postavitvi podzemnega odlagališča švicarskih radioaktivnih odpadkov v Wallenbergu. Načrti za odlagališče nizko in srednje radioaktivnih odpadkov v Wallenbergu, so bili blokirani z glasovanjem že leta 1995 in ponovno leta 2002. Spremembe v švicarskem jedrskem zakonu so vzele veto okrožnim volilnim izidom, vendar je še vedno potreben referendum na državnem nivoju.

Wallenberg je ena od šestih predlaganih lokacij za postavitev globokih geoloških odlagališč za nizko in srednje radioaktivne odpadke. Javna posvetovanja, ki vključujejo okrajne referendume, so del procesa izbire lokacije, ki ga izvaja Švicarski zvezni urad za energijo (SFOE) in se naj bi končal nekje med 2016 in 2018. Nacionalni referendum glede tega vprašanja se ne bo zgodil pred letom 2017.

 

Vir: WNN

 


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle