zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

1.3.2011 - Pričetek del za turško jedrsko elektrarno

Po besedah ruskega ponudnika se bodo dela strojegradnje in raziskave, za načrtovano jedrsko elektrarno Akkuyu, ob turški obali Sredozemskega morja, pričela prihodnji mesec.

Sankt-Petersburški AtomEnergoProekt (AEP) je poročal, da so zaključili z registracijo pogodbe za izvedbo inženiringa in raziskav pri izgradnji prve jedrske elektrarne v Turčiji. Marca namerava v Turčijo oditi ekipa geologov in inženirjev, ki naj bi z delom predvideno zaključila v sredini julija 2012. Rezultati raziskav bodo služili za pripravo projektne dokumentacije in pridobitev osnovnih dovoljenj za gradnjo jedrske elektrarne. Turki in Rusi so maja 2010 podpisali medvladni sporazum o lastništvu, gradnji in vodenju elektrarne, ki bo v rokah Rusije. Sporazum zajema izgradnjo štirih reaktorjev (VVER), z močjo 1200 MWe. 

Ruska jedrska agencija Rosatom bo ustanovila hčerinsko podjetje, ki bo sprva v 100% ruski lasti. Kasneje bodo vlagatelji iz Turčije ali drugod lahko odkupili največ 49% podjetja. Rusija pa bo zaradi nadzora ohranila svoj večinski delež. Najverjetnejši kandidatki za odkup večjega deleža projekta sta turško podjetje Park Teknik in državni Elektrik Uretim AS (EUAS).

Turška korporacija za prodajo električne energije (TETAS) bo v prvih 15 letih delovanja jedrske elektrarne odkupovala 70% proizvedene energije iz prvih dveh reaktorje in 30%, proizvedene v tretjem in četrtem reaktorju. Napovedana cena bo znašala 12,35 ameriških centov za kWh. Preostala proizvedena energija pa bo prodana na odprtem trgu.

Reaktorji naj bi z obratovanjem pričeli v obdobju med letoma 2018 in 2021. Prvi naj bi z obratovanjem pričel najkasneje sedem let po prejemu gradbenega dovoljenja, ostali pa v intervalih enega leta.

Shema dveh reaktorjev (VVER) v Akkuyu

WNN

 Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle