zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

3.3.2011 - Španski reaktorji – brez omejitev

Španska vlada je ratificirala zakon, ki ukinja 40-letni rok obratovalne dobe jedrske elektrarne.

Španska vlada je 15. februarja s 323 glasovi za, 19 proti in enim vzdržanim glasom sprejela obsežen trajnostni energetski zakon LES (Ley de Economia Sostenible). Amandma LES-a o jedrski energiji, ki je že šel skozi obravnavo v zgornjem domu, je bil sprejet s 334 glasovi za in 10 proti (brez vzdržanih glasov).

Amandma o jedrski energiji omogoča vladi vpliv na proizvodnjo in obratovalno dobo jedrskih elektrarn v Španiji. Po priporočilu španskega nadzornika bo obratovalna doba odvisna od: zakonskih zahtev o jedrski varnosti, zaščite pred sevanjem, trendov povpraševanja, razvoja novih tehnologij, zanesljivosti dobave, stroškov proizvodnje električne energije in emisij toplogrednih plinov.  

Življenjska doba španskih jedrskih reaktorjev je po predhodni zakonodaji znašala 40-let. Španci bi tako morali v obdobju med letoma 2011 in 2018 zapreti vseh osem reaktorjev, ki so trenutno v obratovanju.

Leta 2009 je španska vlada odobrila 4-letno podaljšanje dobe delovanja jedrske elektrarne v Garoni, To je podaljšalo njeno življenjsko dobo na 42 let in sprožilo začetek političnih premikov vladajoče socialistične stranke (PSOE).

Evropski jedrski forum (Foratom) je pozdravil odločitev o sprejetju neomejenega obratovanja, kar je velik odmik od španske odklonilne politike do proizvodnje jedrske energije. Organizacija je izjavila, da priporočilo kaže na vse večji politični konsenz v Španiji. Razširitev trajanja delovanja jedrskih elektrarn je za državo izjemnega pomena, vendar pa mora ta skrbeti za stalno varnost energijske oskrbe in izpolnjevati obveze zmanjševanja emisij CO2.

Špansko podjetje za jedrsko industrijo Foro Nuclear je podalo mnenje, da bi nova zakonodaja morala zagotoviti predvidljiv in stabilen regulativen okvir, ki bi vključeval vse tehnologije in vire energije.

Španska ministrica za gospodarstvo Elena Salgado je ob potrditvi zakona izrazila veliko zadovoljstvo in dejala, da zakon vzpostavlja temelje v gospodarstvu, ki pomenijo večjo inovativnost in skrb za okolje.

Zakon bo začel veljati z objavo v španskem uradnem listu.

WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle