zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

15.3.2011 - Potres in cunami na Japonskem povzročila težave v jedrskih elektrarnah (nadaljevanje)

Ameriški in japonski seizmologi so popravili in dvignili petkove vrednosti po Rihtarjevi skali na 9. stopnjo. To pomeni četrti najmočnejši potres na svetu po letu 1900. Potres se je zgodil v morju, zato je večina žrtev posledica popotresnega cunamija. Cunami je uničil več mest, povzročil veliko škodo na industrijskih objektih, prišlo je tudi do požarov, ki pa so jih povsod uspeli ukrotiti. Gospodarska škoda naj bi bila bistveno večja kot leta 2004, ko je cunami zahteval približno 250.000 življenj v Indoneziji, Indiji, Šrilanki, Tajskem, vendar je človeških žrtev bistveno manj.
Nesreča z izgubo vsega električnega napajanja, tako zunanjega kot notranjega, spada med t.i. težke nesreče. To so nesreče, ki v prvotnem projektu elektrarne niso bile predvidene. Kljub vsemu elektrarna s svojim robustnim dizajnom kljubuje škodljivim vplivom na bližnjo okolico in okoliško prebivalstvo, kar je osnovni in prvi cilj jedrske varnosti.
Po informacijah, ki prihajajo iz različnih virov je pri eksploziji na bloku št. 2 bil enak vzrok kot pri bloku št. 1 in 3. Prišlo je do uhajanja vodika, ki se je nabiral v prostoru nad reaktorsko zgradbo do ravni koncentracije, ki je povzročila eksplozijo. Po poročanju japonskih oblasti so vsi reaktorji, ki so bili pred potresom v obratovanju, sedaj v tako imenovani hladni zaustavitvi (ang. cold shutdown), kar pomeni, da je tlak približno enak normalnemu zračnemu tlaku in da je temperatura pod 100 °C. Reaktorji so pod temi pogoji pod varno kontrolo.
S težavami se soočajo tudi na bloku št. 4, ki je bil zaradi remontnih aktivnosti zaustavljen že pred potresom. Kje točno je prišlo do požara zaenkrat ni jasno, vsekakor pa se je to zgodilo v prostoru, kjer se nahaja tudi bazen z izrabljenim gorivom. Trenutne doze sevanja so presegle izmerjene doze na ostalih treh reaktorjih. Požar so uspeli pogasiti, izrabljeno gorivo pa naj ne bi bil vzrok požara. Doze sevanja so se po pogasitvi požara stabilizirale na bistveno nižjih vrednostih.
Združenje Slovenski Jedrski forum dnevno spremlja razvoj dogodkov v poškodovanih jedrskih elektrarnah na Japonskem.
**Vir: IAEA in World Nuclear News.


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle