zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

31.3.2011 - Novi ameriški hladilni standardi bodo imeli vpliv tudi na jedrske elektrarne

Zaradi predlaganih pravil, ki jih izdaja agencija za varstvo okolja EPA (Environmental Protection Agency), bodo najverjetneje v več kot 600 elektrarnah (vključno v več kot polovici obstoječih jedrskih reaktorjev v ZDA) morali vzpostaviti hladilne sisteme s hladilnimi stolpi.

EPA je standarde predlagala na podlagi Akta o čistih vodah. Gre za nedavni sporazum med EPA in okoljskimi skupinami. Dogovorjeno je bilo, da EPA izdaja predpise, ki pripomorejo k zmanjšanju poškodb in smrti rib ter drugih živih bitij v vodi, ki so posledica porabe vode za hlajenje elektrarn in drugih industrijskih objektov. EPA je zagotovila, da je s tem predlogom širši  javnosti zagotovila okvir kakovosti.

Predlagan predpis bi vseboval tri komponente.

Prvič: Objekti, ki za hlajenje svojih kapacitet uporabljajo 25% vode iz bližnjega vodnega vira in pri tem poraba vode znaša več kot 2 milijona galon (7,6 milijona litrov na dan), bodo morala zagotavljati mejno določeno smrtnost rib, ki jo povzroča njihovo ravnanje. Elektrarne bi nato same določile, katera tehnologija bi bila najprimernejša za izpolnitev te zahteve. Podjetje bi lahko tudi zmanjšalo hitrost dotoka vode na 0,5 čevljev na sekundo  (15 cm/s), kar ribam še zagotavlja nemoteno plavanje stran od dotoka vode. EPA ocenjuje, da več kot polovica objektov že deluje v skladu s tem predlogom.

Drugič: Obstoječi objekti, ki za hlajenje močno nižajo vodno raven (dnevna poraba presega 125 galon oz. 470 milijonov litrov), bi morali izdelati posebne študije, ki bi prispevale k vzpostavitvi mejnih vrednosti, ki jih vodni organizmi lahko prenesejo.

Tretjič:  Nove električne proizvodne zmogljivosti bodo morale uporabljati tehnologijo zaprtih hladilnih sistemov. EPA meni, da so zaprti hladilni sistemi oz. hladilni stolpi najbolj učinkoviti pri  zmanjševanju zajetja vodnih organizmov.

Predlagano rešitev po oceni EPA vključuje 1260 obstoječih industrijskih objektov, ki pri svojem delovanju odvzemajo vodnim virom najmanj 2 milijona galon (7,6 milijonov litrov) vode za hlajenje na dan. Približno 590 teh objektov je tovarn, 670 pa je elektrarn.

Nancy Stoner, namestnica za vodo na EPA uradu, je dejala: »Ta predlog vzpostavlja močna izhodišča za večjo raven varovanja življenja v vodi in zagotavlja dodatne zaščitne ukrepe, skozi stroge analize in pristope, ki so dandanes v uporabi. Zahteve se tako prilagodijo točno določenem objektu«.

Pripombe k novim pravilom je možno dodati v roku 90 dni od objave v Zveznem registru. Končni ukrepi pa morajo biti sprejeti do 27. julija 2012.

Po zagotovilih Stonerjeve bodo javne pripombe imele ključno vlogo pri oblikovanju zaščitnih ukrepov za življenje v vodi in bodo prispevale k nadaljnji skupni poti. »Vse to nam zagotavljajo prilagodljiva in učinkovita pravila za varovanje naših voda in ekosistemov«, še dodaja Stonerjeva.

JEDRSKE ELEKTRARNE

Ameriški inštitut za jedrsko energijo (NEI) ocenjuje, da bodo navedene zahteve vplivale na 62 od 104 jedrskih elektrarn v ZDA.   

Izvršni direktor in predsednik NEI Martin Fertel je dejal, da so predlagana pravila zelo podrobna in jih je potrebno natančno preučiti. Vendar pa enak pristop do okoljskih vprašanj za vse jedrske elektrarne ni v skladu z znanstvenimi študijami, zato bo imel resen in nepotreben gospodarski vpliv na regionalnem področju. Ocenjuje, da niti dve jedrski elektrarni nista popolnoma enaki in pri nekaterih so lokacije, kjer se jedrske elektrarne nahajajo, neprimerne za gradnjo hladilnih stolpov. Dodaja, da so zahteve o nujnih zgraditvah hladilnih stolpov nepotrebne, saj številne znanstvene študije dokazujejo, da ni bilo nobenega vpliva na splošno zdravstveno stanje ribjih populacij v bližini jedrskih elektrarn. To vključuje neodvisne študije, ki so jih pregledale in ocenile državne okoljske agencije. Po mnenju Fertela, škodljivih vplivov na celotno vodno okolje v bližini elektrarn ni, zato industrija ne bi smela biti prisiljena v rekonstrukcijo hladilnih sistemov. Fertel je posvaril, da bi lahko Epin sporazum zaviral industrijske možnosti pri nadgradnji proizvodnje dodatne električne energije iz obstoječih reaktorjev. Za več kot 5000 MWe dviga moči je bilo implementiranega v zgodnjih 90-ih, do leta 2014 pa je predviden dvig za dodatnih 3000 MWe.

»Vidne posledice ukrepa bodo, da bo ta ukrep pomenil višje stroške za odjemalce in možnost za negativne okoljske posledice,« dodaja Fertel.

Zvezne države: Kalifornija, New York in New Jersey so že uvedle osnutek politike, ki zahteva omenjene spremembe nekaterih industrijskih objektov, vključno z jedrskimi elektrarnami in gradnjo hladilnih stolpov.

 Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle