zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

22.4.2011 - Italijanska vlada ovira glasovanje o jedrski energiji

Italijanska vlada je včeraj predstavila novi jedrski program, ki uvaja določene spremembe. Te predvidevajo moratorij o gradnji novih jedrskih elektrarn za nedoločen čas.
Kabinet vlade je bil zadolžen oblikovanja novih energetskih strategij na področju jedrske energije, na podlagi upoštevanja stališč Evropske unije in pristojnih mednarodnih organov po nesreči v Fukušimi.
Predstavnik Italijanske jedrskega foruma (gre za neprofitno organizacijo združenja podjetij oz. sindikatov, ki proizvajajo jedrsko energijo), je dejal, da bo omenjena sprememba ustavila gradnjo novih jedrskih elektrarn v Italiji. Zaustavila pa naj ne bi ustanavljanje načrtovanih nacionalnih agencij za jedrsko varnost, niti iskanje lokacij za nove jedrske elektrarne in odlagališča radioaktivnih odpadkov.
Število ljudi, ki nasprotujejo prvotnemu italijanskemu energetskemu programu, se je po nesreči v Fukušimi dramatično povečalo. Raziskava, ki jo je v marcu izvedel Fullsearch institute, je pokazala, da  kar sedem od desetih Italijanov nasprotuje gradnji novih jedrskih elektrarn v državi.
Nacionalni predsednik okoljevarstvene organizacije Legambiente, Vittorio Cogliati Dezza, je dejal, da je bila odločitev vlade pogojena z napovedanim junijskim referendumom o vrnitvi k jedrski energiji, ki bi bil brez vladnih sprememb že vnaprej obsojen na neuspeh.
Opozicijski politiki so mnenja, da omenjeni referendum ne izraža volje ljudstva, vendar gre za poskus sabotaže referenduma s strani vlade Silvia Berlusconija. Berlusconi je k omenjenemu referendumskemu vprašanju dodal še dva: o načrtih za privatizacijo vodnih storitev in o zakonodajnem aktu, ki obravnava t.i. »zakonite ovire«. Te predvidevajo Berlusconijevo imuniteto v primerih kazenskih sojenj (trenutno Berlusconi čaka na štiri javno odmevna sojenja).
Po besedah opozicije je Berlusconijeva prvovrstna ideja referendumskih vprašanj sprejem zakonodaje, ki mu zagotavlja imuniteto v primeru sojenja za kazniva dejanja.
Berlusconi je, zaradi spremembe jedrskega programa, predvidel nizko volilno udeležbo. Vendar pa bodo, v primeru, da se iz referenduma izloči vprašanje z jedrskega področja, volivci še vedno odločali o ostalih dveh tematikah.
Glasni Berlusconijev nasprotnik in vodja opozicijske stranke Italia dei Valori, Antonio di Pietro, je na včerajšnji tiskovni konferenci dejal, da skuša država z blokado gradenj jedrskih elektrarn prelisičiti državljane, da se referenduma ne bi udeležili.
Kasacijsko sodišče italijanskega vrhovnega sodišča bo zato odločalo, ali naj se na junijskem referendumu izpusti vprašanje o jedrskem programu. Spremembo jedrskega programa, ki vključuje omenjeni moratorij o gradnji jedrskih elektrarn, mora obravnavati še parlament, zakon pa bi v veljavo lahko vstopil najkasneje 31. maja.
Predstavnik podjetja Sogin (gre za italijansko podjetje, ki je zadolženo za razgradnjo jedrskih elektrarn, iskanje lokacij novih jedrskih elektrarn in jedrskih odpadkov), je dejal , da njihovo delo ne bi smelo biti prizadeto.
Italijanski energetski gigant Enel, ki je leta 2009 zaradi preučevanja možnosti za izvedljivost in morebitno gradnjo reaktorjev v Italiji, začel sodelovanje s francosko družbo EDF, na odločitev vlade ni imel pripomb.


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle