zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

4.5.2011 - Hude nevihte nad jedrsko elektrarno Browns Ferry

V ZDA se je zaradi nastanka uničujočih tornadov samodejno izklopila jedrska elektrarna. V treh državah na jugu ZDA so tornadi pretrgali veliko električnih vodov.
Regionalno javno podjetje Tennessee Valley Authority (TVA) je poročalo, da je zaradi posledic tornadov in močnega vetra prišlo do izpada električne energije v večjem delu severnega dela zvezne države Misisipi, v nekaterih severnih predelih zvezne države Alabame ter predelih na jugovzhodu zvezne države Tennessee. Ameriški predsednik Barack Obama je v Alabami razglasil izredne razmere in tako ameriški agenciji za reševanje Federal Emergency Management Agency omogočil koordinirano reševanja. Za posledicami divjanje tornadov je umrlo skoraj 300 ljudi.  
Javno podjetje TVA je poročalo, da do sedaj ne pomni tako hudih posledic neurij, ki so zajela področje v velikosti 80.000 kvadratnih milj. Brez električne energije je ostalo 677.000 domov, uničenih pa je več kot 100 daljnovodov.  
V jedrski elektrarni Browns Ferry so trije vrelnovodni reaktorji samodejno prenehali z obratovanjem. Hladilni sistemi so delovali s kombinacijo preklopa na zunanjo električno energijo in dizelskih generatorjev. Ameriški jedrski upravni organ (Nuclear Regulatory Commission) je zaustavitev elektrarne označil za izreden dogodek, saj več kot 15 minut nista bili na voljo normalna in nadomestna oskrba z električno energijo. TVA je ob tem poudarila, da so varnostni sistemi delovali dobro.
Elektrarna se je zaustavila 27. aprila ob 16.36 uri. Enoti 2 in 3 sta hladno zaustavitev dosegli 28. aprila ob 2.43 in 5.45. Javno podjetje TVA je dejalo, da je bila enota 1 hlajena, njihova prednostna naloga pa je sedaj, da elektrarno privedejo v hladno zaustavitev.

Poleg 161 kV povezave, ki je na voljo do jedrske elektrarne Browns Ferry, je na razpolago tudi osem dizelskih generatorjev jedrske elektrarne. Pred nevihto je bil eden v remontu, ki pa je bil hitro zaključen.
 
TVA o težavah v ostalih dveh jedrskih elektrarnah Sequoyah in Watts Bar ne poroča.
gf
g
Browns Ferry
vf
vf
Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle